Letnia sałatka z szynką i szparagami
wstecz
•2 garście młodego szpinaku
• 6-8 szparagów
• kilka truskawek
• ok 100 g szynki – polecamy szynkę okopconą firmy Kabanos
• garść orzechów włoskich
• 1 łyżeczka ziaren białej gorczycy
• 1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy
• oliwa
• pieprz
Szpinak umyj i wysusz, daj do miski , polej odrobiną oliwy i delikatnie popieprz.
Szparagi obierz i ugotuj / około 3-4 minuty/. Ugotowane przełóż do miski z zimną wodą.
Szynkę pokrój w wąskie paseczki i delikatnie podsmaż.
W rondlu podpraż gorczycę. Gdy zacznie strzelać dodaj oliwę i zdejmij z ognia.
Na talerzu ułóż szpinak, na nim szparagi i szynkę. Dodaj truskawki przekrojone na połówki. Posyp posiekanymi orzechami. Możesz dodać ser kozi.
Całość polej oliwą z gorczycą.
Smacznego ;)
wstecz